Als het verleden je relatie beïnvloedt: omgaan met emotionele afstand na trauma
- Ans Breetveld
- 11 sep 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 1 apr
Kort geleden ontving ik een e-mail van een man wiens vrouw als kind seksueel misbruikt werd door haar vader. Toen ze haar moeder hierover in vertrouwen nam, weigerde die het te geloven. Vanaf dat moment zweeg ze erover. Pas jaren later gaf haar vader zijn daden toe.
Haar partner, die mij benaderde, wist van het misbruik. Zijn vrouw was altijd open tegen hem geweest.
Na de geboorte van hun kind veranderde er iets in hun relatie. Zijn vrouw leek emotioneel afstandelijk en ontoegankelijk te worden. Hij vroeg zich af: ligt dit aan mijn nieuwe rol als vader? Of komt het door haar verleden?

De impact van seksueel misbruik
Seksueel geweld heeft verstrekkende gevolgen, vooral op het gebied van vertrouwen. De vader van deze vrouw had haar een veilige jeugd moeten bieden, maar hij was juist degene die haar pijn deed. Toen ze zich tot haar moeder wendde, vond ze daar geen steun.
Veel slachtoffers zwijgen jarenlang over hun ervaringen, vaak uit schuldgevoel, schaamte of angst voor de reacties van hun omgeving. De moeder van deze vrouw koos er misschien onbewust voor om haar dochter niet te geloven, omdat de waarheid haar leven zou ontwrichten.
De gevolgen voor het gezin – en haar eigen rol daarin – waren te pijnlijk om onder ogen te zien.
Maar voor haar dochter moet dit eenzaamheid en diep verdriet hebben veroorzaakt. Ze werd niet alleen door haar vader misbruikt, maar ook door haar moeder in de steek gelaten. Wie kon ze nog vertrouwen?
Ouderschap als trigger
Het krijgen van een kind kan diepgewortelde trauma’s opnieuw naar de oppervlakte brengen. Mogelijk worstelt deze vrouw met de angst dat haar eigen kind hetzelfde kan overkomen.
Slachtoffers van misbruik dragen vaak een verlammend schuldgevoel met zich mee. Misschien denkt ze onbewust: "Als ik zelf niet veilig was, hoe kan ik mijn kind dan beschermen?"
Daarnaast kan haar vertrouwen in mannen en vaderfiguren ernstig beschadigd zijn. Onbewust vraagt ze zich af: "Kan ik mijn man vertrouwen? Zal hij onze zoon of dochter wél beschermen?" Haar emotionele afsluiting kan voortkomen uit een instinctieve behoefte om zichzelf en haar kind te beschermen.
Hoe ga je hiermee om?
Als partner kan het moeilijk zijn om deze afstand te voelen. Toch is het belangrijk om te begrijpen dat dit gedrag geen afwijzing van jou als persoon is, maar een manier om met oud zeer om te gaan.
Wat kun je doen?
Blijf praten – Open het gesprek zonder druk uit te oefenen. Geef haar ruimte om te delen wat ze voelt.
Toon begrip – Laat haar weten dat je haar gevoelens serieus neemt.
Overweeg professionele hulp – Therapie kan helpen bij het verwerken van trauma’s en het herstellen van vertrouwen.
Emotionele afstand na het krijgen van een kind is niet ongewoon, maar als trauma een rol speelt, kan het extra complex zijn. Hopelijk helpt deze uitleg je om meer inzicht te krijgen in wat er speelt en biedt het handvatten om er samen over te praten.
Wil jij er samen met je partner uitkomen en weer close met elkaar zijn? Neem contact met me op. Als traumacoach, schrijfcoach en ervaringsdeskundige help ik om jullie verleden niet langer jullie toekomst te laten bepalen.
Wil je van mijn hulp gebruik maken?
Vul dan hier het contactformulier in.
Ans Breetveld
Comments